Regionaal landschap Kleine en Grote Nete bouwt groene buitenklas op gemeentelijke basisschool.
De gemeentelijke basisschool Mozawiek van Mol Ezaart en het Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete zijn gestart met de bouw van een groene buitenklas. Het pronkstuk van de groene buitenklas is een echte wiglo: een soort iglo van wilgenhout.
Op vrijdag 21 maart 2014 hebben de gemeentelijke basisschool Mozawiek van Mol Ezaart en het Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete het startschot gegeven voor de bouw van een groene buitenklas voor de leerlingen. Het project wordt gerealiseerd met subsidies van de dienst duurzaam milieu- en natuurbeleid van de provincie Antwerpen, in samenwerking met MOS (Milieuzorg op School).
Het oudercomité plantte samen met medewerkers van het Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete bessenstruiken, beukenhagen en een speelse struikengordel aan. Het pronkstuk van de groene buitenklas is een echte wiglo! Een wiglo is een soort iglo van wilgenhout. Als de wilgentakken wortel schieten en beginnen te groeien, ontstaat er een echt groen buitenklasje.
“We zijn ons niet altijd even bewust van de natuur rondom ons en welke verborgen pareltjes hierin verscholen liggen. Natuur moet bovendien niet altijd in het park gezocht worden. In je eigen tuin, op je terras of zelfs op de speelplaats kan met een kleine inspanning een natuurlijke oase gecreëerd worden. De groene aanplantingen en de wiglo als pronkstuk die door de ouders, leerkrachten en leerlingen van basisschool Mozawiek samen met het MOS-team en Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete gerealiseerd werden, zijn hier mooie voorbeelden van. Ik wil hen alvast feliciteren met dit bijzondere project waardoor zowel de biodiversiteit als de kwaliteit van de leef- en leeromgeving verbetert.” aldus gedeputeerde Rik Röttger, bevoegd voor leefmilieu en voorzitter van en Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete.
De bouw van de wiglo past in een ruimer vergroeningsproject van de school dat ontstond vanuit de MOS-werking. MOS helpt de school om het vergroeningsproject educatief in te passen in de schoolwerking.
De wiglo kan gebruikt worden als leeshoekje maar ook als speelelement voor de kinderen. Het is immers bewezen dat contact met natuurlijke elementen noodzakelijk is voor de fysieke, mentale en sociale ontwikkeling van kinderen.